Den giftfrie have

Den griftfrie have – hvilke midler kan man anvende med god samvittighed?

Mange kender dilemmaet haveejere står i, når de gerne vil gøre haven så nem som mulig, men også samtidig er træt af ukrudt og skadedyr. De fleste haveejere vil egentlig gerne være miljørigtige og undgå alle giftmidler. Ideen med at dyrke sine egne frugter og grønsager er jo netop, at det skal være friske, usprøjtede og lækre produkter, der smager af sol og sommer. Vi ved nemlig ikke, hvad de importerede varer i supermarkedet er behandlet med.

Vi vil også gerne have sommerfugle, pindsvin, et rigt fugleliv og masser af regnorme i jorden, og så er giftmidler ikke vejen frem.

På den anden side er det også rigtig irriterende, at haven er ved at gå til i ukrudt, uanset hvor meget man luger – at alle planterne bliver ædt af snegle eller ødelagt af diverse skadedyr – at svampesygdommene hærger i frugttræerne, og at græsplænen er fuldstændig perforeret af muldvarpeskud. Hvad gør man så?

Der er heldigvis alternativer på markedet. Der findes bekæmpelsesmidler, der er lavet af naturlige stoffer, så de tager hensyn til miljøet og som lynhurtigt nedbrydes igen, så de ikke gør skade på jorden eller grundvandet. Man kan også bruge fødekædeprincippet og bruge nyttedyr, hvor man bruger skadedyrenes naturlige fjender til at bekæmpe dem med.

Ukrudt

De fleste haveejeres fjende nummer 1 er ukrudt. Man luger og luger, dækker med flis, luger igen, men det bliver bare ved med at myldre op. Du bliver sikkert bombarderet med alverdens mærkværdige forslag til, hvordan du kan slippe af med det, men lad os lige slå fast en gang for alle:

  • det er ikke tilladt at fremstille sine sprøjtemidler selv! Og det uanset om det er baseret på salt, eddike, eddikesyre og alle de andre remedier, som visse folk går og eksperimenterer med

Man kan bruge en gasbrænder, men den er svær at anvende i bedene og risikoen for at du kommer til at sætte ild til et par tørre buske er til stede. Samtidig vil du også slå en masse insekter ihjel, når du bruger ukrudtsbrænderen.
Det samme gør sig gældende for en ukrudtsdamper, som er bedst til flisebelagte arealer. Men der findes ukrudtsmidler, som ikke er giftmidler i traditionel forstand, bl.a. ukrudtsfri Topgun fra Ecostyle. De indeholder organiske fedtsyrer, der opløser cellevæggene i ukrudtsplanten, hvilket betyder, at den tørrer ud og dør – faktisk det samme princip der gør sig gældende, når man bruger en gasbrænder eller ukrudtsbrænder.
I modsætning til andre ukrudtsbekæmpelsesmidler trænger stofferne ikke ned i rødderne, så du kan være nødt til at behandle ukrudtet flere gange, hvis det er af typen, der skyder igen, når toppen er død.
Man skal altså have udmattet rødderne, så de til sidst ikke orker at skyde igen.

Den helt store fordel ved et produkt som dette er, at det også virker, hvis du har ukrudt, der vokser i din hæk. Selvom du skulle komme til at ramme hækken, vil det kun give en mindre svidningsskade, men hækken vil overleve og skyde igen. Da midlet ikke trænger ned i rødderne, er de ikke i risikozonen.

Det er bedst at starte behandlingen tidligt på året, så bliver det også mere overkommeligt. Midlet virker bedst, hvis du sprøjter i solskin.

Husk at behandlingen skal gentages, når nyt ukrudt spirer frem, der er ingen langtidsvirkning ved dette produkt. Til gengæld kan du være sikker på, at det er miljømæssigt forsvarligt.

Dræbersnegle

Øresnudebiller

Alle der nogensinde har haft Rhododendron ved, hvordan øresnudebillen kan lave billet-klip i bladene.
Det er et rent kosmetisk problem. Men larverne fra billen, som gnaver i rødderne, kan faktisk slå din Rhododendron ihjel.
Det er ikke så nemt at få fat i disse larver, da de lever under jorden, så man ser dem sjældent. Men der findes et effektivt middel mod dem.
Midlet er nematoder – mikroskopiske rundorm – som man vander ned i jorden rundt om planterne. Nematoderne finder selv larverne nede i jorden, hvor de inficerer og dræber dem.
Nematoderne virker kun på larver, så det er i maj/juni og igen i august/september, man skal bekæmpe dem. De voksne biller må du selv samle ind og slå ihjel.

Bladlus, trips og spidemider

Trips er de små sorte dyr, du har på dig i tusindvis, hvis du har en gul T-shirt på. Men nu er bladlus ikke bare bladlus, da der findes flere hundrede forskellige slags, der hver især foretrækker deres specifikke plante.

Se f.eks. mere uddybende om de forskellige slags på https://shorturl.at/pyAKS”

Det her er jo først og fremmest Mariehønse-mad, så der skal være nogle bladlus i din have. Der er også adskillige fuglearter, der lever rigtig godt af bladlus, og dem vil vi jo også gerne have. Men tykke klumper af bladlus på roserne er der ingen, der har lyst til at have – selv ikke den mest fugleglade haveejer.

Man kan simpelthen tørre dem af roserne og knuse dem. Det fjerner en meget stor del af dem.
Spuling med haveslangen er en anden god metode, og endelig er insektsæbe en god løsning.
Eftersom de effektive middel i insektsæbe er sæbe, sker der ingen skade på planten, og der bliver ikke udvasket uheldige stoffer i grundvandet. Sørg for at komme godt rundt om hele kolonien – også under bladene – så det hele bliver dækket af et fint lag. Det er bedst af bruge insektsæbe en dag, hvor det er overskyet, så sæben ikke tørrer for hurtigt, den virker kun, mens den er fugtig. Insektsæbe fungerer på den måde, at sæben opløser det bladlusens beskyttende kitinlag, så den tørrer ud og dør.

Det er en god ide at inspicere sine planter ofte. Jo tidligere man kan sætte ind mod et angreb, jo lettere er det at begrænse skaderne.