4 ugers kur til haven

Forår!

Endelig er vejret dejligt, fuglene synger og solen skinner varmt. Oplivet og fuld af energi går du ud i din have og ser dig omkring.

Vinteren har været hård ved haven, og hjertet synker i livet på dig. Ukrudtet er gået amok, terrassen er fuld af alger, havemøblerne er snavsetbrune, halvdelen af planterne ser døde ud, og plænen er grå og gul.

Fat mod – det kan lade sig gøre at få det hele i form igen, også uden et helt hold af gartnere og håndværkere. Du skal bruge nogle intensive timer, du får nok lidt ømme muskler, men du får også den terapeutiske oplevelse af virkelig at have udrettet noget, og resultatet vil være det hele værd.
Så på med vanten, nu går vi i gang !!!

Uge 1 – ryd op og ryd ud

I denne uge drejer det sig om rengøring. Vær skånselsløs og skil dig af med du ikke har brug for.

Skær ned

Fat i beskærersaksen og klip alle de døde staudetoppe ned. Mange buske vil også have godt af en grundig beskæring og udtynding, så de ikke bliver til tætte krat.

Sommerfuglebusken skal f.eks. skæres grundigt tilbage, så blomsterne ikke ender helt oppe i himlen.
Ved samme lejlighed kan du hente grene ind til drivning – bl.a forsytia, ribes, magnolia og mange andre er velegnede til det.
Vær ikke bange for at beskære dine buske, de skal nok overleve, også selvom du kommer til at skære lidt forkert eller lidt for meget.

Ryd op

Riv alle de nedfaldne blade væk fra græsplænen. Tøm alle dine krukker og fjern de døde planter. Ryd ud i den store stak af plasticurtepotter, du har stående. Spørg dig selv om du virkelig skal bruge alle de potter. Hvis ikke, så smid dem væk!
De potter du vælger at beholde skal gøres rene, så du ikke får smittet nye planter med gamle svampesygdomme.

En spand lunkent vand og almindeligt opvaskemiddel er udmærket til formålet. Fej fliserne på terrassen og gangbelægningerne og fjern al det skidt der har samlet sig i hjørnerne. Hvad har du ellers stående? Redskaber der er gået i stykker? Gamle gødningsposer? Poser med jord og spagnum? Væk med det. Jord og spagnum hælder du naturligvis ud i dine bede som jordforbedring, men gødning der er blevet fugtig, klumpet og frostskadet har reduceret virkning.

Find dine haveredskaber frem og giv dem den grundige rengøring, du burde have givet dem i efteråret. Brug en spand vand og en stiv børste, og fjern de store kager af jord der er på dem. Giv dem en gang olie og slib din spade og ukrudtsjern.

Lug

Ja du skal jo til det på et tidspunkt, og det er bedre at gøre det nu, hvor ukrudtsplanterne er små og de endnu ikke har nået at smide millioner af frø. Så fat i hakkejernet og i gang.

Så nu ser der allerede meget bedre ud. Og du har det godt med dig selv, over alt det du har udrettet, ikke sandt? Godt, så fortsætter vi…

Uge 2 – Vedligeholdelse og reparation

Her skal du have fat i din indre håndværker og have ordnet alle de ting, som er i stykker eller som trænger til lidt kærlig pleje og omsorg.

Rens

Det er dejligt at kunne sidde i sin have, men fornøjelsen er ret kortvarig hvis man bliver fyldt med grønt slim fra alger og skidt. Rens dine havemøbler med vand og en stiv børste. Hvis de er af træ skal de slibes og oliebehandles eller males afhængig af hvilken type det er. Har du plasticmøbler er wienerkalk et godt middel til at fjerne skidt og ridser.

Reparer

Hvordan ser dine hegn, espalier, udhuse og skure ud? Er der knækket træ, eller er hele konstruktionen på vej til at lægge sig ned. Reparer det og udskift råddent træ. Har du ampler med sommerblomster? Check lige at beslagene amplen skal hænge i sidder ordentlig fast.

Mal

Det kan gøre en kæmpeforskel at male af sit træværk.
Giv hegnet eller skuret en ny farve, det vil ændre hele havens udseende. Om det så skal være diskret sort, smagfuld cremefarvet eller shocking pink vil jeg helt overlade til dig.
Det bliver bedre og bedre. Tingene begynder at tage form, men du kan endnu ikke hvile på laurbærrene.
Smut lige en tur rundt med lugejernet igen – det drejer sig om at få luget mens ukrudtet er småt, så kan du holde det nede uden problemer.

Uge 3 – Grav og gød

Det er tiden til at belønne de planter, der overlevede vinteren med et godt måltid. Det vil tilskynde dem til at yde deres bedste i den kommende sommer.

Gød

Her skal du hele vejen rundt. Alle planter har godt af få et tilskud gødning, så plænegødning til din plæne, rhododendrongødning til dine Rhododendroner, rosengødning til dine roser, og all-round gødning til resten. Og ja, det kan godt betale sig at investere i specialgødning, læs mere om gødningstyper her.

Jordforbedring

Hemmeligheden, der leder til succes, når vi har med planter at gøre er god jord. ”Elementært min kære Watson”, men alligevel er der mange der tror, at hvis man har en bestemt jordtype, må man bare leve med det, og det er der ikke noget at gøre ved. Men selv den stiveste lerjord eller tørreste sandjord kan gøres meget bedre og det er hverken svært eller dyrt.
Du behøver ikke få skrællet den øverste halve meter jord af din have og udskiftet den med købemuld, du skal bare have vænnet dig til at jordforbedre ved enhver lejlighed.

HVER gang du planter skal du jordforbedre, og nu – i denne uge – skal du bruge noget tid på at grave organisk materiale ned i jorden alle de steder du kan komme til det. Mellem planterne i dine bede og i køkkenhaven. Du kan bruge hjemmelavet kompost, kommunal kompost (med forsigtighed for det er meget koncentreret, så vær varsom), indholdet af gamle plantesække, staldgødning, gamle poser med jord der står og flyder, champost eller spagnum.
Slut jordforbedringen af med at dække jorden med et tykt lag bark, træflis, eller champost, så der ikke fordamper så meget væde fra overfladen.

Helbred

Tidlig behandling af sygdomme og skadedyrsangreb er dit bedste forsvar. Tag en tur rundt i haven og se grundigt på planterne. Er der bladlus på roserne? Er der ”billetklip” i Rhododendronerne? Kik i krukkerne – er der larver i pottemulden. Er der sneglespor i køkkenhaven? Sæt ind med det samme inden det udvikler sig til et problem. Du skal selvfølgelig efter min mening ikke gå i gang med at pøse en masse gift ud over planterne, men der er alternativer. Læs min artikel om den giftfri have, hvor der er eksempler på hvordan man bekæmper snegle og utøj på en miljømæssig forsvarlig måde.

Så, nu er din have fin, og klar til at blive nydt.

Uge 4 – Forkæl dig selv og din have

Nu hvor alt det hårde arbejde er af vejen er det tid til at finde Dankortet frem og tage en tur på planteskolen og til en god udstyrsforretning.

Udvid

En have kan aldrig have for mange planter, så forkæl dig selv med et par nye. Om det skal være et par dejlige stauder, et flot træ eller en blomstrende busk er op til dig. Du ved hvad der vil klæde din have. En ny krukke med friske planter giver dit indgangsparti nyt liv, og blomstrende løgplanter passer godt til krukker.

Når de er afblomstret kan du udskifte dem med sommerblomster.

Inventar

En have drejer sig ikke kun om planter, der skal også være nogle fokuspunkter. En ny bænk, en græsk urne, en vandsten – mulighederne er uendelige, og de vil alle bidrage til at gøre din have dekorativ og spændende.

Forkæl

Et par ekstra småting der virkelig vil sætte prikken over i’et kunne være nogle nye lækre hynder til dine havemøbler, en lun plaid mod den kølige vind, en stor gulvvase til afskårne grene og større planter, et par havelanterner eller hurricane stager til fyrfadslys. Mulighederne er uendelige og du har fortjent at lade dig friste.

Husk også at købe noget rigtig lækker kaffe og tag den med ud, når du sætter dig i en solstribe og nyder nyrensede fine have og alt dit hårde arbejde.